חג הפסח מביא איתו אווירה חגיגית, חופשה מהשיגרה ושפע של אוכל אחר ממה שאנחנו רגילים. אצל ילדים, השילוב הזה – פחות מסגרות והרבה מצות, מאכלים מיוחדים, מפגשים משפחתיים, אירועים ובילויים, עלול להוביל לאכילה לא מסודרת ולא בריאה. הדבר יכול להתבטא גם בעצירויות, כאבי בטן ואף עליה במשקל של ילדים הרגישים לכך. אבל אפשר גם אחרת! הנה כמה רעיונות וטיפים שיעזרו לכם לעבור את החג בצורה בריאה, נעימה ובעיקר – עם בטן מרוצה מכל הבחינות.

טיפ מס׳ 1: תכנון מראש זה שם המשחק

בחופשות החג קשה לשמור על שגרה – וזה בסדר גמור. אבל אם נכניס קצת סדר לארוחות, גם הילדים ירוויחו: פחות חטיפים אקראיים ויותר ארוחות מסודרות שעושות טוב לגוף ולנפש. מאוד מומלץ לתכנן מראש את שיגרת הארוחות במהלך החופשה, גם אם אתם יוצאים מחוץ לבית, כדי לא ליפול לנשנשת מצויה…

טיפ מס׳ 2: אל תשכחו את הירקות!

פסח הוא חג שבו קל מאוד להעמיס מצות, תפוחי אדמה ובשר. כל אלה מכבידים על הגוף ועל מערכת העיכול ועלולים גם להוביל לכאבי בטן ועצירות. דווקא בגלל זה חשוב במיוחד להציע ירקות בכל ארוחה. תנו לילדים לבחור – גזר או מלפפון? פרוסות סלק או ברוקולי אפוי? זכרו גם שמרק ירקות עשיר בצהריים יכול להפוך להרגל חגיגי ובריא. זכרו גם שמרק ירקות עשיר בצהריים יכול להפוך להרגל חגיגי ובריא, וסלטים משביעים כמו סלט ניסואז או סלט תפוחי אדמה יכולים להוות חלופה נהדרת לארוחת שניצל וצ׳יפס.

טיפ מס׳ 3: לאוכלי קטניות – נצלו את החלופה המושלמת למנות הפחמימה

במשפחות בהן אוכלים קטניות בפסח מומלץ בחום להוסיף אותן לארוחות במקום מצות, תפו״א, פסטות, אטריות כשרות לפסח ושאר מנות פחמימה המבוססות על עמילנים בלבד. הקטניות עשירות בויטמינים ומינרלים ומכילות הרבה סיבים תזונתיים מסיסים הטובים למעיים. ניתן להכין מהם שפע של מטעמים והן תורמות לתחושת שובע לאורך זמן ומעולות למניעת עצירות. מדובר כמובן על עדשים, שעועית יבשה, גרגירי חומוס וכו׳. תוכלו למצוא מתכונים בריאים לקטניות פה באתר באזור המתכונים.

טיפ מס׳ 4: מתוקים – כן, אבל בחוכמה

אין פסח בלי מתוקים, וזה בסדר. אבל במקום עוגיות מוכנות עתירות סוכר, הציעו דברים טבעיים יותר וטעימים כמו עוגות ביתיות על בסיס ביצים ואגוזים, ארטיקים תוצרת בית מפירות טבעיים, תפוח אפוי עם קינמון ומייפל, או אפילו שוקולד מריר איכותי. לפעמים זה כל מה שצריך כדי לסגור פינה מתוקה בלי להגזים בסוכר.

טיפ מס׳ 5: בישול ביתי עם הילדים

ילדים אוהבים לקחת חלק במה שקורה במטבח, ובפסח זו הזדמנות מצוינת ללמד אותם על הכנה בריאה. אפשר להכין יחד סלטי ירקות וסלטי פירות, גלידה ביתית מפירות, לביבות ושקשוקה או חטיפי תמרים ואגוזים ביתיים. כך גם עוסקים בפעילות מהנה, גם אוכלים בריא וגם יוצרים זכרונות חג משפחתיים.

טיפ מס׳ 6: שתייה – מים זה הכי פסח!

במשפחות רבות בחג הפסח יש נטיה לשתות הרבה משקאות ממותקים – אבל חשוב לזכור שדווקא מים הם המשקה הכי מרווה והכי בריא. השתדלו להציע מים לאורך כל היום, ואפשר גם לגוון – למשל מים עם פלחי תפוז או נענע, או חליטות צמחים. 

טיפ מס׳ 7: ארוחה לטיולים – בלי ג'אנק

יוצאים לטייל בחול המועד? תכננו מראש ארוחה קלה ובריאה: קופסה עם ירקות חתוכים, חביתת ירק, פסטרמה ביתית, סלט תפוחי אדמה, אבוקדו או גבינות והוסיפו ענבים או אבטיח קר ומתוק שהילדים התגעגעו אליו, והוא הכי טעים דוקא עכשיו. כדאי להשקיע בהם למרות מחירם הגבוה בתחילת העונה, כי בסיכומו של דבר זה עוזר במניעת הצורך בקניית מזון מעובד ולא בריא באמצע הדרך. כך תחסכו גם כסף וגם כאב בטן.

ולבסוף:

בין כל מצוות החג, אל תשכחו את מצוות ההקשבה לגוף – גם של הילדים. פסח הוא זמן מעולה ללמד אותם איך לבחור אוכל שטוב להם, איך ליהנות מהחג בלי לוותר על הבריאות, ואיך אפשר לשלב גם כיף וגם תזונה טובה.  

חג שמח, טעים ובריא לכל המשפחה!

*מוזמנים ומוזמנות לשמוע עוד על תזונה נכונה ולקבל שלל טיפים בפודקאסט תזונה בריאה, שנועד לעזור לכם לקבל את ההחלטות הטובות ביותר בנוגע לתזונת הילדים והמשפחה. הפודקאסט בהנחיית דיאטנית ילדים ומשפחה עם שנים רבות של נסיון בתחום.