במהלך השנה יש זמנים שונים שבהם הילדים נמצאים המון בבית, כמו למשל בחופשות או בימי הקורונה. בזמנים כאלה לא תמיד מתאפשר למצוא פעילויות לפריקת האנרגיות המצטברות, והממתקים למיניהם הופכים להיות מקור להפגת השיעמום ולהרגעה. ברור לכולנו שהדבר גרוע מבחינה בריאותית וכמובן עלול להזיק לילדים שגם כך נמצאים בעודף או בתת- משקל. נשאלת השאלה איך נוכל לגרום לילדים לאכול פחות ממתקים, ובכלל לנשנש קצת פחות בתקופות מאתגרות שכאלו?

קבלו 3 טיפים מעולים שיעזרו לילדים לאכול פחות ג׳אנק בתקופות כאלה.

הנה הטיפ הראשון שהוא לכאורה פשוט אבל תתפלאו עד כמה הוא יעיל בפועל.

טיפ 1: קנו ממתקים וחטיפים באריזות קטנות ונפרדות

כמו שאתם אולי כבר יודעים, אני לא בעד מניעת ממתקים וחטיפים מהילדים מכיוון שזה עלול לגרום להם לפתח כמיהה לבלתי מושג. מצד שני, אם נכניס הביתה אריזות גדולות של חטיפים מלוחים או מתוקים, יש סבירות רבה שהילדים יחסלו כמויות גדולות מהם. כולנו ״אוכלים עם העיניים״ ולכן כשהילדים מקבלים אריזה אחת של חטיף, לא חשוב מה משקלו, מבחינתם הם קיבלו חטיף שלם.

לכן חפשו אריזות קטנות ככל האפשר של חטיפים מלוחים או מתוקים וחלקו לכל ילד אריזה אישית משלו. גם אם תתנו לילד שתי אריזות קטנות סביר שהכמות בהן תהיה קטנה יותר מהכמות שבאריזה אחת גדולה. 

שני הטיפים הבאים נוגעים בנושא חשוב ומרכזי בכל הנוגע לאכילה מאוזנת בכל מצב.

טיפ 2: הנהיגו לו״ז מסודר לנישנושים

ילדים מכבדים חוקים כאשר הם ברורים ולכן חשוב להסדיר שעות מסודרות לא רק לארוחות העיקריות אלא גם לארוחות הביניים, בהן כדאי שתגישו מיוזמתכם נישנוש קל. אפשר לתת ממתק, חטיף קטן, פרוסת עוגה ביתית וכדומה. כדאי לכם לצרף לזה גם נישנוש בריא כמו פירות חתוכים, סלט פירות, חליטת צמחים טבעית או קרקר בריא עם מטבל כלשהו. ילדים לרוב לא יבקשו זאת מיוזמתם אבל יאכלו בשמחה פירות וירקות חתוכים כשאלה מונחים לפניהם מוכנים לאכילה ובצורה אסתטית.

ארוחות ביניים מסודרות יעזרו לילדים להרגיש שבעים יותר לאורך היום ולכן לחפש פחות נישנושים. בנוסף יהיה להם ברור שאין טעם לחפש כל רגע מה עוד לנשנש מכיוון שיש לו״ז מסודר ומבוגר אחראי. הם גם יהיו רגועים יותר כי ידעו שבעוד זמן-מה יוכלו לקבל את הממתק שמחכה להם.

טיפ 3: אל תתנו לילדים לאכול תוך כדי הסחות דעת שונות

מכירים את זה שאתם יושבים מול סרט עם קערה גדולה של פופקורן ובאורח פלא היא נגמרת בלי שבכלל שמתם לב שאכלתם אותה? כך בדיוק קורה עם נישנושים וחטיפים, שנאכלים תוך כדי משחק או מול מסכים. במצב זה הילדים לא מסוגלים לשים לב למה שנכנס לפיהם כי כשדעתם מוסחת הם לא מקבלים את הסיפוק המלא מאותו הנישנוש או הממתק ואין להם מושג כמה הם כבר אכלו. לרוב זה מוביל לאכילה בכמות מוגזמת ולחיפוש עוד ועוד נישנושים.

מסיבה זו מאוד חשוב ללמד את הילדים להפריד בין המשחקים והמסכים לבין האוכל, גם בארוחות וגם כשמדובר בנישנושים. אגב, אם אתם עצמכם אוכלים ״על הדרך״ אל תצפו מהילדים לעשות משהו אחר… הדוגמה האישית כאן (כמו בכל תחום אחר) היא קריטית!

לסיכום

ימי ההסגר של הקורונה, בהם אנחנו נמצאים בצמוד לילדים, הם אמנם מאתגרים בכל הנוגע לאוכל, אך יחד עם זאת מעניקים לנו הזדמנות לשפר כמה מהרגלי האכילה של הילדים והמשפחה כולה. 

הכנסת אריזות גדולות של ממתקים וחטיפים היא מכשול שקל להתגבר עליו באמצעות תכנון נכון של הקניות לבית. בנוסף לכך, גם תכנון נכון של זמני הארוחות והקפדה עליהם, כולל אכילה בתשומת לב וללא הסחות דעת הן דרכים נהדרות להוריד את האכילה ממצב ״אוטומטי״. דבר זה יוביל ליציבות בתחושת השובע, להנאה רבה יותר מהאוכל ובסופו של דבר להפחתה בכמויות הנישנושים והממתקים. כהורים, שווה לכם להשקיע בכך את האנרגיות ולתת לילדיכם (ולעצמכם) כלים חשובים לאכילה בריאה לאורך החיים. 

ומה הלאה?

אם נראה לכם שאתם כבר בתוך התסבוכת בנושא האכילה או שהילד שלכם בעודף משקל או להיפך, בתת משקל ואתם רוצים לעזור לו אך חוששים לטעות, אני מזמינה אתכם להתייעץ איתי. ביחד נגבש אסטרטגיה יעילה, שתעזור לו לאזן את המשקל, מתוך מקום של מערכת יחסים בריאה סביב נושא האוכל והאכילה.

אתם מוזמנים להרשם לרשימת התפוצה שלי באתר ולקבל הודעה על כתבות חדשות שיעלו לאתר.

 ואם אהבתם, בבקשה שתפו את הכתבה עם הורים נוספים שהנושא נוגע להם!